Bireylerin yeni gelişmelere ve durumlarda onların eksik bilgi ve becerilerini sağlayan tamamlayıcı rehberlik olarak tanımlanabilir(Kantarcıoğlu, 1998,s:55-56). c) Alana göre, mesleki rehberlik, eğitsel rehberlik, kişisel rehberlik ve psikolojik danışma olarak ayırabiliriz (Kepçeoğlu, 1993, s:53-55).
Rehberliğin çeşitleri nelerdir?
Giriş Genel olarak rehberlik müfredatı, sistematik olarak sunulmuş ve yapılandırılmış gelişimsel grup etkinliklerini içermektedir. Rehberlik müfredatının amacı, her düzeydeki öğrencilere, normal gelişim bilgisi sağlamak ve yaşam becerileri kazanma ve kullanmalarına yardımcı olmaktır (Akman, 1994).
Rehberlik müfredatı nedir?
a) Bireysel rehberlik; bireyin eğitsel, mesleki ve kişisel/sosyal gelişimine yönelik birebir sunulan rehberlik hizmetlerini kapsar. b) Grup rehberliği; bireylerin eğitsel, mesleki ve kişisel/sosyal gelişimlerine yönelik grupla gerçekleştirilen rehberlik hizmetlerini kapsar.
Rehberlikte neler yapılabilir?
Okullarda yürütülen rehberlik servisinin hizmetleri sırasıyla; bireyi tanıma, bilgi toplama ve sunma, yöneltme ve yerleştirme, araştırma-değerlendirme ve konsültasyon hizmetleri olarak belirtilmiştir. Bu hizmetler arasında psikolojik danışma hizmetlerine yer verilmediği ise daha fazla vurgulanmıştır.
Rehberlik kaça ayrılır?
Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır.Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.
Rehberlik hizmetleri nelerdir örnekleri?
Rehberlik, her bireyin kendi ilgi, yetenek istek ve kişiliğinin kuvvetli ve zayıf yanlarını tanımasına yardım etmektir. Rehberliğin temel amacı "bireyin, kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir" şeklinde tanımlayabiliriz.
Kaç tür rehberlik vardır?
Rehber Öğretmen, öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek ve öğretim hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamak için öğrencilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunar. Bu görevi gerçekleştirirken ebeveyn, yönetici ve diğer öğretmenlerle birlikte çalışır.
Rehberliğin temel ilkeleri nelerdir?
Rehberlik; bireyi tanımak, kendini tanımasına yardım etmek, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, ilgili kişilerce yürütülen hizmetlerdir.
Rehberliğin temel amacı nedir?
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları, özellikle eğitim kurumlarındaki öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik ve mesleki gelişimlerini desteklemek için çalışırlar. Bu amaçla, öğrencilerin eğitim hayatlarına uyum sağlamalarına yardımcı olurlar.
Rehberlik öğretmeni ne is yapar?
Değişik tanımlamalara göre, rehberlik okullarda öğretim ve ders etkinlikleri dışında kalan bir takım sistemli yollarla ve profesyonel elemanlarla öğrencilerin dengeli, gerçekçi, mutlu ve yaratıcı kişilikler geliştirmelerine, tüm olarak gelişmelerine yardım etme amacı taşımaktadır (Özoğlu, 1977).
Rehberlik becerileri nelerdir?
Öğrencilere yönelik rehberlik hizmetleri
Öğrencilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda başvurmaları yoluyla, Velilerin ve/veya öğretmenlerin ilettiği geri bildirimlerin değerlendirilmesi yoluyla, Envanter, test, vb . uygulamaların değerlendirilmesi yoluyla başlatılır.
Rehberlik çalışmaları nedir?
Bu hizmet, alanda yetişmiş uzman kişilerce (psikolojik danışman) verilir. Bütün psikolojik danışma hizmetleri, rehberlik hizmetleri içersindedir. Psikolojik danışman (Rehber öğretmen) kimdir?