Kompulsif Ne Demek
Kompulsiyonlar, takıntılı düşüncelerin neden olduğu yoğun sıkıntıyı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen yineleyici davranışsal ve zihinsel eylemlerdir.
Kompulsif davranış ne demek?
Kompulsiyonlar, takıntılı düşüncelerin neden olduğu yoğun sıkıntıyı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen yineleyici davranışsal ve zihinsel eylemlerdir. Kompulsif kisilik nedir?
Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir. Kompulsif düşünce nedir?
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (OKKB), bir kişinin ayrıntılara, düzene ve kurallara aşırı odaklanma gösterdiği ve genellikle günlük yaşamı engelleyecek şekilde mükemmel bir sonuç elde etme ihtiyacı gösterdiği kronik bir durumdur. Obsesif kompulsif hastaları ne yapmalı?
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), obsesyon adı verilen takıntılı düşünce veya dürtülerin yarattığı kaygı ya da rahatsızlığa neden olan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için kompulsiyon diye tabir edilen devamlı tekrar eden davranışlar ile karakterizedir. Kompulsif bozukluk neden olur?
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir. Kompulsif biriktirme hastalığı nedir?
Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur? Obsesif kompulsif bozukluğun genel olarak beyin kimyasındaki bozulmaya bağlı olarak, sinir hücrelerinin sağlıklı uyarılmasından sorumlu serotonin maddesindeki yetersizlik veya sinir hücrelerini gerektiği kadar uyaramaması nedeniyle geliştiği düşünülmektedir. Aşırı takıntılı kişilik nedir?
Kompulsif biriktirme hastalığı, biriktiricilik bozukluğu, dispozofobi ya da bir diğer adıyla istifleme bozukluğu, gelecekte bir gün işe yarar düşüncesiyle, sahip olunan şeylerin değerine bakılmaksızın, sağlıksız hatta kullanılmayan tüm eşyaların, ihtiyaç gerekçesiyle elden çıkarılmaması durumudur. Obsesif kompulsif bozukluk olan kişiye nasıl davranmalı?
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu kurallar, düzen ve kontrol üzerine aşırı düşünme olarak karakterize edilir. Bu kişiler bir şey üzerinde kontrol sahibi olamama ihtimali varsa aşırı derecede kaygı yaşarlar ve bu nedenle bu tür durumlardan kaçınırlar. Kontrol sağlayamadıkları durumlarda ise öfkelenirler. Takıntılı insanların özellikleri nelerdir?
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni
Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır. Değersiz olan eşyaları biriktirmek gibi takıntıların bulunmasında ise yanlış olduğu savunulmamalıdır. Cinsel obsesif kompulsif bozukluk nedir?
Cinsel obsesiflik, kişinin zihnine cinsel içerikli gelen düşünce, görüntü veya yapar mıyım dürtüsünün ''acaba haz mı alıyorum'' şüphesiyle huzursuzluk yaratmasıdır. Cinsel organa bakma takıntısı gibi obsesyonlar sonucu rahatlamak ya da huzursuzluk veren takıntının gitmesi için bir davranış ritüeli gerçekleştirir. Obsesif ilişki ne demek?
Romantik İlişkilere Özgü OKB'nin Tanımı:
Romantik İlişkilere Yönelik OKB, kişinin romantik ilişkileri ile ilgili obsesyonlar ve kompulsiyonlar yaşadığı bir alt türdür. Bu, kişinin romantik partneri veya ilişkisi hakkında sürekli tekrar eden düşünceler, endişeler ve aşırı kontrolcü davranışlarla kendini gösterebilir. Bir erkeğin saplantılı olduğunu nasıl anlarız?
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.